Persbericht promotie RPA Janssen

 

P E R S B E R I C H T

Eindhoven, mei 2016

 

Niet te snel weer gaan sporten na een voorste kruisbandoperatie

Onderzoek in Máxima Medisch Centrum leidt tot wereldwijde aanpassing van fysiotherapieprotocollen

 

Een voorste kruisbandreconstructie wordt uitgevoerd bij instabiliteit van de knie na een sportblessure. Dit is de zesde meest uitgevoerde orthopedische operatie en wordt vaak verricht bij voetballers. Sporters zijn vaak binnen 6 maanden na de operatie weer actief. Uit onderzoek van orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen van Máxima Medisch Centrum blijkt dat dit niet verstandig is, omdat de genezing van het kruisbandtransplantaat bij mensen langer blijkt te duren dan bij dieren. Het is wereldwijd voor het eerst dat dit onderzoek op deze schaal is verricht bij mensen.

Wekelijks hebben diverse top- en amateursporters een scheur van de voorste kruisband van de knie. Een letsel van de voorste kruisband kan leiden tot een instabiel gevoel van de knie met een verhoogd risico op schade aan de meniscus, kraakbeen en zijbanden van de knie. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks 8.000 voorste kruisbandreconstructies uitgevoerd. Dit aantal neemt jaarlijks toe, vooral bij vrouwen en bij jongeren onder de 20 jaar.

 

Biopt van kruisbandweefsel

De huidige revalidatieprotocollen na een kruisbandoperatie van de knie zijn gebaseerd op gegevens uit diermodellen. Uit het promotieonderzoek van Rob Janssen blijkt dat de tijd die een nieuwe kruisband nodig heeft om te herstellen bij mensen langer duurt dan bij dieren. Janssen vertelt: “Bij 67 patiënten met een voorste kruisbandreconstructie hebben we een biopt afgenomen van het middelste gedeelte van het voorste kruisbandweefsel. Bij de groep mensen waarbij 13 tot 24 maanden geleden een reconstructie plaatsvond was de myofibroblastdichtheid significant hoger. De aanwezigheid van myofibroblasten is kenmerkend voor een actief herstelproces. Bij dieren is het herstelproces 6 – 12 maanden.”


Aanpassing revalidatieprotocollen

Deze nieuwe inzichten van Janssen hebben geleid tot een wereldwijde aanpassing van de fysiotherapieprotocollen. Janssen: “Tegenwoordig is het advies om 9 tot 12 maanden te revalideren na een operatie alvorens weer onbeperkt te gaan sporten. Hierdoor is de kans om opnieuw de kruisband te scheuren veel kleiner. Er is vervolgonderzoek nodig om de exacte termijn te bepalen waarop onbeperkt sporten weer veilig is. Ik ben er trots op dat mijn onderzoek een bijdrage heeft geleverd aan de internationale sportgeneeskundige inzichten van dit letsel.” Rob Janssen promoveert op donderdag 26 mei 2016 op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht.


Máxima Medisch Centrum
 

Máxima Medisch Centrum (MMC) is een modern ziekenhuis met topfuncties waaronder complexe kniechirurgie, een intensive care voor te vroeg geboren baby’s en een afdeling voor complexe zwangerschappen. MMC werkt samen met de TU Eindhoven aan vernieuwing van medische technologie. Opleiden van specialisten doen we samen met de universiteiten van Maastricht en Nijmegen. Onze 3.500 medewerkers, onder wie circa 200 specialisten, zijn werkzaam op twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. MMC is lid van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Meer informatie: www.rpajanssen.nl en www.mmc.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: