#Knie-update 146. Wie stelt beste diagnose voorste kruisbandletsel knie?

Voorste kruisbandletsels komen frequent voor bij voetbal, hockey en zaalsporten in Nederland. Het stellen van de juiste diagnose blijkt soms lastiger dan gedacht. In een Engels onderzoek is aangetoond dat het gemiddeld 27 weken duurt voordat de diagnose voorste kruisbandletsel werd gesteld (Spalding @Advanced Knee Course Utrecht 2013). Gereats et al. hebben recent een interessante studie gepubliceerd over de waarde van anamnese en lichamelijk onderzoek verricht door een huisarts of een orthopedisch chirurg.  In een geblindeerde setting zijn patiënten met en zonder voorste kruisbandletsel onderzocht. De juiste diagnose weer vaker gesteld door de orthopedisch chirurg dan de huisarts. De auteurs concluderen dat gecombineerd anamnese en lichamelijk onderzoek van grote diagnostische waarde zijn indien uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Bij de huisarts bleek dat er geen meerwaarde was van lichamelijk onderzoek. Alleen een lichamelijk onderzoek uitgevoerd door een orthopedisch chirurg bleek waardevol voor de juiste diagnose voorste kruisbandletsel van de knie.

Referentie:

Geraets et al. Diagnostic value of medical history and physical examination of anterior cruciate ligament injury: comparison between primary care physicians and orthopaedic surgeon. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2015;23:968-974

Getagged , ,

4 thoughts on “#Knie-update 146. Wie stelt beste diagnose voorste kruisbandletsel knie?

 1. Roelf Loeffen schreef:

  Beste Rob,

  Dank voor de update!

  Jammer dat de diagnostiek van de Sportfysiotherapeut hier niet in onderzocht is.

  Ben er van overtuigd dat (vroege) diagnostiek door een Sportfysiotherapeut (die veel acute knie-problemen ziet) ook goed zal scoren.

  Met vriendelijke groet,

  cid:image001.jpg@01CEB83D.67528460

  Roelf Loeffen

  NVFS Sportfysiotherapeut®, MSc.

  tel. 073-532 34 32

  mobiel. 06-22109409

  SPORTMED APPROVED COACHING

 2. Guusje Vrehen schreef:

  Dag Rob, Is dat ook eigenlijk niet logisch dat de specialist meer inhoudsdeskundig is dat een huisarts? Ik had eerlijk gezegd geen andere uitkomst verwacht. Het lijkt me inderdaad erg interessant om eens te kijken hoe andere beroepsgroepen hierin scoren.

  • rpajanssen schreef:

   Hoi Guusje, klopt maar wel verrassend dat het lichamelijk onderzoek bij de huisarts dus slechte voorspeller is voor diagnose. Wellicht is mede een oorzaak van de langere termijn voordat diagnose wordt gesteld en patient wordt doorverwezen cf het onderzoek uit Engeland. Echter is het niet alleen bij de huisarts, ook menig andere beroepsgroep blijkt het niet altijd evengoed te herkennen. Gezondheidsprofessionals die vaak met VKB problemen te maken hebben herkennen het vaker sneller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: