#Knie-update 129. Voorste kruisbandoperatie: single- of double-bundle techniek?

Een voorste kruisband (VKB) van de knie bestaat functioneel uit 2 delen: de anteromediale bundle (belangrijk voor de voor -achterwaartse kniestabiliteit) en de posterolaterale bundle (belangrijk voor rotatoire kniestabiliteit). Er is de laatste jaren veel discussie of de techniek van voorste kruisbandreconstructies nog verder kan worden verfijnd. Het is inmiddels duidelijk dat een anatomische, op maat verrichte ingreep, essentieel is voor een goed resultaat. Hierbij kan gebruikt worden gemaakt van een single- of een double-bundle techniek. De natuur heeft de fixatie van de VKB ingenieus bedacht middels een uitwaaiering over de botten van het bovenbeen (femur) en onderbeen (tibia). Bij een VKB operatie kan deze kenmerkende fixatie niet worden nagemaakt. In plaats daarvan worden boortunnels gemaakt in femur en tibia waarin de VKB-graft (meestal hamstringpezen) wordt vastgezet. Single-bundle techniek betekent dat de graft middels 1 boorkanaal in het femur en 1 boorkanaal in de tibia worden geplaatst. Bij een double-bundle techniek worden 4 boorkanalen gemaakt (2 in femur en 2 in tibia). Nadeel van de double-bundle techniek is dat bij het opnieuw falen van deze graft, een nieuwe (revisie) operatie problematisch is, gezien het groot aantal boortunnels in de botten. Tevens is er verhoogd risico op tibiaplateaufracturen na double-bundle technieken.

Xu et al hebben een level 1 RCT verricht naar de resultaten van single- versus double-bundle vkb operatietechnieken. Hierbij is de stabiliteit en functionele uitkomst beoordeeld. Zij concluderen dat er geen voordelen zijn van een double-bundle operatie t.o.v. een single-bundle operatietechniek. Bij de double-bundle techniek kwamen meer problemen voor qua functie van de posterolaterale bundle reconstructie evenals patellofemorale kraakbeenschade.

Referentie
Xu et al. Prospective randomized comparison of anatomic single- and double-bundle anterior cruciate ligament reconstruction. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2014) 22:308-316

Voor meer informatie over VKB anatomie, operatie en resultaten zie ook mijn publicatie in Physios.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: