#Knie-update 125. Nog een verschil tussen mannen en vrouwen?

Vrouwen lopen meer risico op een scheur van de voorste kruisband in vergelijking met mannen (zie ook #Knie-updates 110, 106, 104, 85, 82). Wünschel et al hebben de kinematica en belastingpatronen van de knie vergeleken tussen mannen en vrouwen. De auteurs vonden dat bij een squat beweging, 20% hogere quadricepskracht optrad bij vrouwen. De auteurs concluderen dat vrouwen een verhoogde noodzaak hebben tot musculaire stabilisatie van het kniegewricht. De tibio-femorale kinematica (antero-posterieur, medio-lateraal, endorotatie en varus-valgus rotatie) was niet verschillend tussen mannen en vrouwen.

Referentie:
Wünschel et al. Gender differences in tibio-femoral kinematics and quadriceps muscle force during weight-bearing knee flexion in vitro. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2013) 21:2557-2563

Advertenties

3 thoughts on “#Knie-update 125. Nog een verschil tussen mannen en vrouwen?

 1. Pieter Boomsma schreef:

  Er wordt binnen de fysiotherapie ook altijd gesproken over de zwakkere hamstring musculatuur bij vrouwen waardoor er grotere kans bestaat op VKB letsel. U rept hier verder niet over, geen relevantie of geen wetenschappelijke onderbouwing?

  • rpajanssen schreef:

   Dank voor uw reactie. Uitgangsituatie van dit artikel was dat vrouwen een significant sterkere qceps activatie hebben bij eccentrische contractie, mogelijk leidend tot VKB letsels. In het artikel is gekeken naar Qceps musculatuur, niet naar hamstringkracht. Neuromusculaire factoren die verschillen tussen mannen en vrouwen spelen een nog weinig bekende rol in het ontstaan van knieletsels. Er valt nog genoeg te onderzoeken wetenschappelijk gezien.

  • rpajanssen schreef:

   Dank voor uw reactie. Ik ken hier geen evidence van. Ik probeer via de knie-updates alleen evidence based kennis te delen zodoende is er geen melding van gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: