#Knie-update 123. Timing voorste kruisbandoperatie?

Een voorste kruisbandruptuur van de knie komt regelmatig voor bij sporters. Een voorste kruisbandletsel kan leiden tot een instabiele knie, vooral bij draaimomenten en pivoterende sporten zoals voetbal, hockey en zaalsporten. In dat geval is een voorste kruisbandreconstructie mogelijk.

Er is geen consensus over de timing van een voorste kruisbandoperatie. Theoretische voordelen van een spoedige operatie zijn een snellere “return tot sports” en minder risico op nieuwe knieletsels zoals een meniscusscheur of kraakbeenschade, welke kunnen leiden tot een versnelde knie-artrose. Voordelen van een uitgestelde operatie zijn grotere spierkracht en betere kniefunctie met een verminderd risico op artrofibrose (forse beperking van buiging en/of strekking van de knie, zie ook #Knie-update 118).

Andernord et al hebben deze maand een systematic review gepubliceerd getiteld Timing of surgery of the anterior cruciate ligament. Na analyse van 22 artikelen (Level I en II studies) over dit onderwerp concluderen de auteurs dat er geen verschil is in subjectieve en objectieve uitkomst tussen een spoedige en een uitgestelde voorste kruisbandreconstructie. 

Referentie:
Andernord  D et al. Timing of surgery of the anterior cruciate ligament. Arthroscopy 2013 Vol 29, No 11 (November): 1863-1871

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: