#Knie-update 119. Lachman test meest betrouwbaar voor VKB letsel

Hoe stel je betrouwbaar de diagnose acute volledige scheur van de voorste kruisband na een knieletsel? C. van Eck et al. hebben een meta-analyse verricht van de beschikbare literatuur. De onderzoekers uit Amsterdam en Pittsburgh (USA) hebben de sensitiviteit en specificiteit van drie testen onderzocht: Lachman test, voorste schuiflade test en Pivot test. Zij hebben tevens de uitkomsten van deze testen vergeleken bij patiënten in een poliklinische of een operatiekamer setting (dus zonder of met anesthesie).

De auteurs concluderen dat de Lachman test de hoogste sensitiviteit heeft in zowel de poliklinische (0.81) als de operatiekamer setting (0.91) om een acute volledige ruptuur van de voorste kruisband te diagnosticeren. In een poliklinische setting hebben alle drie de testen een vergelijkbare specificiteit voor deze diagnose. In de operatiekamer setting, heeft de Pivot test de hoogste specificiteit (0.98) voor de diagnose acute volledige ruptuur van de voorste kruisband.

Referentie:
C.F. van Eck, M.P.J van den Bekerom, F.H. Fu, R.W. Poolman, G.M.M.J. Kerkhoffs. Methods to diagnose acute anterior cruciate ligament rupture: a meta-analysis of physical examinations with and without anaesthesia. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2013) 21:1895-1903

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: