#Knie-update 117. Meer kans op voorste kruisbandscheur ook na operatie

Paterno et al. hebben een interessante prospectieve studie verricht naar de kans op een nieuwe scheur van een voorste kruisband na reconstructie bij sporters. Deze studie is gepresenteerd tijdens de American Orthopaedic Society for Sports Medicine Annual Meeting (juli 2013, Chicago, USA).

78 sporters zijn 2 jaar, na een voorste kruisbandreconstructie van de knie, vervolgd nadat ze weer een pivoterende sport zijn gaan beoefenen. Pivoterende sporten zijn sporten waarbij veel kniedraaimomenten plaats vinden (o.a. voetbal, hockey en zaalsporten). Deze groep is vergeleken met 47 gezonde sporters zonder letsel van de knie (controlegroep). Beide groepen sporters beoefenden een pivoterende sport > 50 uur per jaar. Enkele resultaten van het onderzoek:

  • In de groep patiënten die al een voorste kruisbandoperatie hadden ondergaan, kwam 6x vaker een voorste kruisbandruptuur vóór in vergelijking met de controlegroep.
  • In de groep die al een voorste kruisbandoperatie had ondergaan, had 29.5% van de sporters een tweede voorste kruisbandruptuur binnen 2 jaar: 20,5% in de andere (contralaterale) knie en 9% in de eerder geopereerde (ipsilaterale) knie.
  • In de groep die al een voorste kruisbandoperatie had ondergaan, hadden vrouwen een 2x hogere kans op een contralaterale voorste kruisbandscheur dan mannen.
  • In de groep die al een voorste kruisbandoperatie had ondergaan, hadden vrouwelijke sporters een 4x hoger risico op een voorste kruisbandruptuur t.o.v. de vrouwen in de controle groep.

De studie benadrukt dat er een verschil is in resultaten na voorste kruisbandoperaties bij vrouwelijke sporters in vergelijking met mannen. Tevens bevestigt de studie de toegenomen kans op een contralaterale scheur van de kruisband na een eerdere kruisbandoperatie (zie ook #Knie-update 106). Deze resultaten sluiten ook aan bij de eerdere publicatie van Janssen et al. dat bij mensen de remodelering van kruisbandreconstructies zelfs na 2 jaar niet is afgerond (zie Publicaties).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: