#Knie-update 112. Collateraalbandletsels knie: update 2013

Tijdens het ISAKOS 2013 Congress, is een fraai symposium georganiseerd met als titel Evidence Based Treatment of Collateral Ligaments. Een fraaie update van de behandeling van zowel mediaal als posterolaterale hoek van de knie. Enkele belangrijke g=feiten:

  • Mediaal collateraal band (MCL) letsels genezen middels een adequate 6 weken brace behandeling
  • een gecombineerd voorste kruisband (VKB) letsel en MCL letsel dient eerst behandeld te worden met een brace ter genezing van de MCL
  • Graad 1 en 2 MCL letsels genezen volledig met eerder beschreven behandeling mits op tijd behandeld (< 2 weken) . Graad 3 letsels genezen in 80%. Bij de resterende 20% kan de mediale secundair met een mediale reconstructie worden behandeld.  Laprade heeft een wetenschappelijk bewezen anatomische mediale reconstructie beschreven met goed resultaat. Hierbij wordt een donor semitendinosuspees in 2 stukken gebruikt ter reconstructie van de oppervlakkig MCL en posteromediale ligament/posteromediale hoek.
  • Acute posterolaterale instabiliteit kan alleen worden gereconstrueerd < 2 weken na het letsel.  Echter blijkt een secundaire reconstructie net zo goed te functioneren. Ook hiervoor heeft Laprade een posterolaterale anatomische reconstructie beschreven met behulp van een achilespeesdonor in 2 stukken ter reconstructie van de 3 essentiële structuren voor posterolaterale stabiliteit: de laterale collateraalband (LCL), popliteuspees en het popliteofibulair ligament.
  • Chronische posterolaterale instabiliteit bij varus beenas dient primair te worden behandeld met een beenstandverandering, een osteotomie. 38% van de patiënten heeft hierna geen problemen meer van knie-instabiliteit en hoeven dan ook geen aanvullende ligamentaire reconstructies te ondergaan.
  • Er wordt wel eens beweerd dat hamstring VKB reconstructies bij een graad 2 restinstabiliteit van de MCL dient te worden verricht met een knieschijfpees graft (bone patellar tendon bone) of allograft, omdat het verwijderen van de hamstring van de patiënt de mediale instabiliteit zou verslechteren. Dit is uitgebreid besproken tijdens dit symposium. Er is GEEN wetenschappelijk bewijs om deze uitspraak te ondersteunen.

Voor een volledig update zie behandeling van gecombineerde VKB en collateraalband letsels

Referentie: 
Evidence Based Treatment of Collateral Ligaments, chair Prof Dr R. Laprade
Isakos 2013 Congress; May 12, 2013 (Toronto, Canada)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: