#Knie-update 110. Waarom scheurt de voorste kruisband?

Update vanaf het grootste sportcongres ter wereld: ISAKOS 2013. Sport is de oorzaak van 90% van voorste kruisbandletsels van de knie. In 70% van de letsels is de oorzaak een noncontact trauma, dwz dat er geen direct contact is met tegenspelers. Koga et al. hebben gedocumenteerd hoe een voorste kruisbandletsel bij sporters ontstaat. Het trauma mechanisme is gedefinieerd aan de hand van video analyse in samenwerking met het Oslo Trauma Research Center (prof dr Engebretsen).

Het neerkomen van het been leidt tot hoge grond reactie krachten met een valgiserend trauma van de knie. Deze ‘valgus loading’ leidt tot axiale compressie van het laterale compartiment van de knie. De compressie in het laterale compartiment leidt, vanwege de posterieure ‘tibia slope’ en convexiteit van het laterale tibiaplateau,  tot een anterieure translatie van de tibia tov het femur evenals interne rotatie van de knie. Op dat moment scheurt de voorste kruisband. Koga et al. hebben ook aangetoond dat sporters met een voorste kruisbandscheur een grotere posterieure ‘tibia slope’ hebben dan sporters die niet hun vkb scheuren. Er zit dus een predispositie tot letsel in de anatomie van de knie. Nadat de voorste kruisband is gescheurd, draait de knie in exorotatie. Het primaire valgiserend trauma is ook de reden dat veel sporters vaak een mediaal collateraalband letsel hebben naast de scheur van de voorste kruisband.
De beweging van de heup speelt ook een rol bij het trauma mechanisme van de voorste kruisbandscheur. Koga et al hebben aangetoond dat het landen op een been met de heup in extensie mede een oorzaak is voor een knieletsel. Normaliter landt iemand met de heup en knie in flexie. Indien de heup in extensie is bij het landen, is er meer kans op een voorste kruisbandscheur van de knie door toegenomen voorachterwaartse beweging in de knie met spanning op de voorste kruisband.

Het trauma mechanisme van de voorste kruisbandscheur bleek bij alle sporters op deze manier te ontstaan. Dit is basis voor effectieve preventieprogramma’s waarbij sporters wordt geleerd om de heup te buigen, en knie-valgus en -interne rotatie te beperken bij landen op het been. In Noorwegen zijn deze preventieprogramma’s verplicht voor alle vrouwelijke handbalspeelsters. Er is wetenschappelijk aangetoond dat, dankzij dit preventieprogramma, significant minder letsels van de voorste kruisband voorkomen. In Nederland is er helaas weinig animo om dit soort preventieprogramma’s in te stellen.

Advertenties

One thought on “#Knie-update 110. Waarom scheurt de voorste kruisband?

  1. […] verschillend looppatroon evenals bouw en functie van de knie (zie ook#Knie-updates 141, 125, 110, 106, 104, 85 en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: