#Knie-update 95. Beste behandeling OCD knie bij kinderen?

Osteochondritis dissecans (OCD) van de knie is een oorzaak van pijn en soms slotklachten bij kinderen en volwassenen. OCD is het loslaten van een stuk bot met overliggend kraakbeen meestal in de femurcondylen van de knie. Het komt voor bij 15-29 / 100.000 mensen. Het aantal lijkt toe te nemen door betere diagnostiek maar vooral door een toename van sportactiviteiten op jongere leeftijd. Oorzaken van OCD zijn waarschijnlijk multifactorieel: erfelijkheid, herhaaldelijke mocrotraumata door sport, lokale vasculaire stoornissen, mechanische asafwijking van het been en een discoïde laterale meniscus.

Er is een verschil tussen OCD van de knie bij kinderen en volwassenen. Bij kinderen is het proces vaak reversibel met spontane genezing bij aanpassen van activiteit (geen hardlopende of  springsporten zoals voetbal, hockey en zaalsporten). Het los fragment kan bij kinderen dan weer vastgroeien. Bij volwassenen is de prognose ongunstiger. Volwassenen moeten vaker geopereerd worden met grotere kans op artrose van de knie.

Chirurgische behandeling kan nodig zijn bij het falen van een conservatief traject (activiteitenaanpassing en evt krukken lopen). Er zijn diverse chirurgische mogelijkheden:

  • débridement
  • fragment fixatie of verwijdering evt aangevuld met kraakbeenbehandelingen zoals microfracture of celtransplantatie 
  • antegrade of retrograde boring van het bot
  • transplantatie van lichaamseigen of donormateriaal

Trinh et al. hebben recent een uitgebreide literatuurstudie verricht naar de beste chirurgische behandeling van OCD bij kinderen. Zij concluderen dat er geen klinisch noch radiologisch verschil is tussen de diverse behandelingen op kort-, mid- en lange termijn. De uitkomst is wel significant beter bij kinderen in vergelijking met volwassenen. Ze concluderen ook dat verwijderen van het fragment, zonder aanvullende behandeling in het dragende deel van de knie, leidt tot slechtere resultaten.

Referentie: Trinh TQ et al. Surgical management of juvenile osteochondritis dissecans of the knee. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2012) 20:2419-2429  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: