#Knie-update 61. Partiële VKB letsels: lichamelijk onderzoek beter dan MRI

U vindt bij lichamelijk onderzoek van de knie een nauwelijks afwijkende Lachman en voorste schuiflade test maar de patiënt vertelt dat hij/zij toch enkele keren per week door de knie zakt bij draaibewegingen. Herkent u dit?
Er kan sprake zijn van een partieel letsel van de voorste kruisband (VKB). De VKB bestaat uit twee functionele bundels: de antermomediale en de posterolaterale bundel. De anteromediale bundel zorgt mn voor stabiliteit in voorachterwaartse richting en wordt getest door de Lachman en voorste schuiflade test. De posterolaterale bundel zorgt voor rotatoire stabiliteit en wordt getest middels de Pivot shift test. Deze laatste bundel is defect indien een patiënt instabiliteit ervaart bij draaibewegingen zoals vaak voorkomt bij pivoterende sporten (o.a. voetbal, hockey, korfbal en zaalsporten). We spreken van een partieel VKB letsel indien een van de twee bundels deficiënt is. Het lichamelijk onderzoek is betrouwbaar bij het diagnosticeren van partiële VKB letsels als een combinatie wordt verricht van Lachman, voorste schuiflade en Pivot shift test.
Van Dyck et al. hebben recent een goed artikel gepubliceerd: Partial tear of the anterior cruciate ligament of the knee: injury patterns on MRI. (KSSTA Febr. 2012). Zij concluderen dat de MRI beoordeling van partieel letsels van de vkb weinig betrouwbaar is. 
Lang leve het lichamelijk onderzoek!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: