Knie-update 56. Voorste kruisband: enkel- of dubbelbundelreconstructie?

Een voorste kruisbandruptuur van de knie is een veel voorkomend letsel bij sporters. Een operatie (voorste kruisbandreconstructie van de knie) is geïndiceerd bij herhaalde instabiliteit van de knie, het zogenaamde “doorzakgevoel”. De laatste jaren zijn er nieuwe inzichten gekomen in de juiste anatomische reconstructie van een voorste kruisband. Hierbij is nog steeds dicussie onder kniespecialisten over de beste operatietechniek.
Het is inmiddels duidelijk dat een juiste anatomie van de voorste kruisband dient te worden hersteld om de rotatoire instabiliteit (pivot) zo goed mogelijk te herstellen. Dit kan middels een enkel- of een dubbelbundeltechniek worden verricht. Wetenschappelijk is er inmiddels adequaat bewijs dat een enkelbundeltechniek (single bundle) net zo effectief is als een dubbelbundeltechniek, met minder risico’s en complicaties.
Tsarouhas et al. hebben recent het artikel gepubliceerd: Tibial Rotation Under Combined In Vivo Loading After Single- and Double-Bundle Anterior Cruciate Ligament Reconstruction (Arthroscopy 2011). Conclusie van de auteurs: High-intensity activities combining stair ascending or descending with pivoting produce similar tibial rotation in single- and double-bundle ACL-reconstructed patients. During such maneuvers, the reconstructed knee may be subjected to significantly lower rotational loads compared with the intact knee. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: