#Knie-update 48. Pijn knie > 50 jaar: niet altijd meniscus of artrose!

Pijnklachten aan de mediale zijde van de knie worden niet altijd veroorzaakt door een meniscusscheur of artrose. Osteonecrose (ON) van de knie kan erg lijken op een meniscusletsel. ON is een progressieve ziekte die kan leiden tot subchondrale fracturen and artrose. Mont MA et al. hebben een fraai review artikel geschreven over dit onderwerp in J Am Acad Orthop Surg 2011. Er kunnen 3 typen ON van de knie worden onderscheiden:

1. Spontane Osteonecrose Meestal unilateraal en mediale femurcondyl gelokaliseerd. Zelden lateraal of patella. Oorzaken onbekend.

2. Secundaire Osteonecrose Oorzaken zijn hoge dosis prednisonmedicatie, orgaantransplantaties, autoimmuunziekten en sikkelcelziekte. Komt meestal voor in femur en >80% van patiënten heeft bilateraal last en klachten van andere gewrichten.

3. Postarthroscopisch Osteonecrose Kan ontstaan na een arthroscopie (kijkoperatie). De ON kan ook de oorzaak zijn van de klachten, lijkend op een meniscusprobleem. Pas dus op met meniscusafwijkingen op een MRI: niet altijd is de natuurlijk verouderde meniscus (lijkt op een scheur) de oorzaak van de pijnklachten en behoeft zeker niet altijd een kijkoperatie. Bij ON nemen de klachten na de arthroscopie fors toe en is het been nauwelijks belastbaar. Lokatie is meestal mediale > laterale femurcondyl. 

De klachten van een ON zijn pijn en beperkte belastbaarheid van de knie. Krukken zijn vaak nodig om te kunnen lopen. De diagnose wordt gesteld door drukpijn over de botuiteinden van de knie, meestal dus femurcondyl aangevuld met MRI. Röntgenfoto’s zijn pas in een laat stadium afwijkend en tonen dan botafbraak (osteonecrose) en in een laatste fase destructie van het kniegewricht.

Behandeling is aanvankelijk conservatief: langdurig lopen met 2 krukken en pijnstillers. Bij ernstige gewrichtsdestructie is soms gewrichtsvervanging de enige oplossing (totale knieprothese). 

3 thoughts on “#Knie-update 48. Pijn knie > 50 jaar: niet altijd meniscus of artrose!

 1. Suzanne oliver schreef:

  Graag zou ik met u in contact willen komen. Sinds sept 2012 is er bij mij sponk ontdekt. Ben nu 34jr jong. Heb 6 wk rust gehad dmv rolstoel en krukken. Momenteel ben ik ook nog aan t revalideren van 2cva’s okt 2011. daar krijg ik ook fysio voor mijn linkerknie. Daar waar t is ontdekt. Ben dus nu 7mnd hier me bezig, de aller ergste pijn is nu wel weg maar pijn blijft nu constant aanwezig. Dmv oxynorm te nemen red ik t nog. Graag wil ik verder met mijn leven, maar niemand kan mij meer vertellen, hoe nu verder! De pijn maf wat minder worden, maar wordt erger. Foto’s zijn gemaakt en ik heb iets versleten knie maar meer niet… Ik voel dat er meer is.. Graag zie ik iets van u terug. Met vriendelijke groet, Suzanne

  • rpajanssen schreef:

   Geachte mevr. Oliver,

   SPONK is een vervelende ziekte, zeker in combinatie met vaatlijden. Het is onvoorspelbaar. De mate van reactie in het bot en uitsluiten van andere aandoeningen in de knie is het beste via een MRI. Ik vind social media niet geschikt voor medisch vertrouwelijke informatie. Voor een persoonlijk advies, adviseer ik om via uw huisarts een afspraak te maken op mijn spreekuur.

 2. bas schreef:

  Interessant dat vergelijkbare klachten ook kunnen ontstaan door Osteonecrose. Ik wist tot het lezen van dit bericht niet van het bestaan van dit ziektebeeld. Je zou dus Osteonecrose kunnen krijgen van een operatie aan de meniscus. Dat is een wrange realisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: